Primul creion mecanic Pelikan, adica primul care a prins piata si s’a transformat intr’un obiect recunoscut universal. A devenit simbolul anilor de dinainte de razboi pentru firma Pelikan. A fost gandit pentru a deveni set impreuna cu stiloul Pelikan 100, sau 100N. Greu de gasit in stare de functionare, in special cu agatatoarea intacta si cu mecanismul in stare de functionare.

Acest creion are o particularitate: agatatoarea este de otel, instalata de Pelikan in fabrica sau la vreun dealer, dupa 1938. Incepand cu acest an, aurul a devenit deviz convertibil si ca atare, ReichsBank a pus interdictie pentru aur pe piata libera.

Asta a facut ca Pelikan sa nu mai poate fabrica / placa accesorii pentru stilouri, pixuri si creioane. Astfel, dupa 1938 aurul a devenit aproape de neobtinut si ce trebuia in mod normal facut din aur sau placat cu aur, s’a folosit otel inoxidabll la tot ce era necesar: penite, agatatori, varfurile de la creioane, etc.

Daca rupeai penita sau agatatoarea, dealerul care prelua stiloul sau creionul la reparat (Pelikan a onorat garantiile pe toate perioada razboiului), penita sau agatatoarea stricata iti era inlocuita cu una similara, dar din otel. Ca functionalitate, nu pierdeai nimic; ca aspect, asta era…razboiul.

Rezervele sunt tot 1.18 mm, greu de gasit in Romania. Nici creionul nu cred ca este foarte raspandit; de aceea valoarea lui este de obicei intre 90 si 140 euro.

auch-1-1 auch-1-2