Etichete

, , , , , , , ,

Din toate stilourile Pelikan pe care le am, acestea sunt cele pe care eu le consider cele mai frumoase. Nu reprezentative, pentru ca cele in culoarea verde model striat (Stresseman) sunt spiritul Pelikan vintage (cel putin in viziunea mea).

Culorile acestui model de celuloid sunt extraordinare, si spun in mod clar vintage:

stilouri si creioane pelikan tortoise

  • Stilou Pelikan 400 NN
  • Creion mecanic Pelikan 350
  • Stilou Pelikan 400
  • Pix Pelikan 355

In engleza, modelul acesta maroniu striat se numeste tortoise (broasca testoasa). In germana, se numeste schildpatt (si inseamna mai mult sau mai putin tot aia). In romana…cum naiba ii spui? Maro striat? Testoasa? Maroniu in dungi? Suna intr’un fel…straniu. Ma rog, poate m’am obisnuit eu cu denumirile astea capitaliste :-)).

In tot cazul, un model deosebit. Pretul lor creste pe zi ce trece, motivul fiind curentele de moda starnite de valurile de colectionari din Vest. Acestea de mai sus au fost cumparate de mine de afara, in ocazii in care pretul era muuult mai jos decat este acum. Si asta este o alta caracteristica a acestor stilouri vintage: isi pastreaza valoarea precum aurul. Si tineti cont ca nu din cauza penitei de aur :-)). Penita are in cel mai bun caz o greutate de 0.5 – 0.8 gr aur 585, deci nu mai mult de 10 euro maxim. Ok, poate fi o penita rara, cum e Pelikan 585 18 kt sau Pelikan Music nib, sau chiar o penita Pelikan 585 OBBB. Asadar, unul din motivele pentru care pretul lor este stabil si creste cu fiecare an este ca devin din ce in ce mai putine; multe dintre ele au fost fabricate in anii 40 – 50.

Apoi reparatul devine din ce in ce mai scump, pentru ca si stilourile devin din ce in ce mai batrane. In lumea serioasa, daca un reparator iti strica stiloul de 500 de euro, il plateste la pretul la vare s’ar fi vandut pe piata de specialitate. Asa ca…cine se apuca sa repare un stilou de exemplu Pelikan Ur / Rappen / Ibis / 100 tortoise (primele modele de Pelikan de pe la 1928-1932), se gandeste de doua ori. Celuloidul si cauciucul dur din care au fost facute a devenit casant, corpul stiloului poate crapa oricand, pistonul poate rupe capetul corpului, capacele pot crapa pe toata lungimea micii crapaturi pe care o avea, etc. Asa ca…si reparatul creste ca pret, pe masura vechimii.

Mult noroc si La Multi Ani ! Un 2017 mai bun si mai fericit !