Etichete

, , , , , ,

Un stilou interesant, unul din produsele Flaro Sibiu, de prin anii ’60, inceputul anilor ’70. Un Flaro Cibin, marcat AOM pe corp si pe penita. Este celuloid si plastic negru, dar un plastic destul de casant, probabil mai mult spre ebonita. Ma rog, eu nu am auzit de stilouri sau pixuri de ebonita facute la Sibiu, mai tarziu de anii 60. Dar…e posibil sa mai fi avut un stoc ramas, si atunci l’au folosit.

stilou-flaro-reparatie-3

Destul de bine construit, cu piston de plastic, fereastra in corpul superior (de un rosu foarte frumos), sectiunea penitei in stare foarte buna. Partea proasta este penita si carbunele; atat de saracutz facute amandoua, ca nu te mai miri de ce renumele stilourilor Flaro Sibiu era unul din cele mai proaste.

stilou-flaro-reparatie-1

Corpul si interiorul acestuia sunt in stare buna, dar trebuie curatate serios. Pistonul pare sa functioneze, si daca da, am scapat de o corvoada (schimbatul materialului din capul pistonului este foarte dificil, mai ales la stilouri fragile, cum este acesta).

Penita este tabla ordinara. Desfacuta de pe stilou, e plina de oxid si mancata de rugina pe interior. Nu are bila de iridium, prea scump probabil pentru modelul asta de stilou; in schimb, varful este produs prin presare / ambutisare a varfului.

stilou-flaro-reparatie-4

Bineinteles ca va fi nevoie sa o schimb cu una din aceeasi perioada, doar ca va trebui sa aiba un varf de iridium. Altfel, clientul va rupe foaia cand va da sa scrie pe pagina:-).

stilou-flaro-reparatie-5

Carbunele este practic ebonita neagra, extrem de prost facut, turnata nu strunjita, si cu canalele aproape inexistente. Controlul calitatii, gluma proasta in Romania socialista…

stilou-flaro-reparatie-6

Capacul este ebonita neagra, cu agatatoare de alama, si buza tot de alama. In stare extrem de buna pentru varsta lui, capacul rezista vremurilor (de obicei, capacele cedeaza primele). Alama este patinata, chiar arata vintage :-).

stilou-flaro-reparatie-2 stilou-flaro-reparatie-7

Va intra la reconditionare; chiar sunt curios cum va arata a final. Corpul are niste umbre foarte frumoase, cred ca le pot scoate la lumina.

Poze cu rezultate, aici, mai tarziu luna asta.


Uite ca am gasit ceva timp astazi, si am rezolvat aspectul :-).

Stiloul a fost reconditionat; bine, nici nu era complet praf:

  • am gasit pistonul blocat – a fost reparat si uns cu vaselina siliconica, merge struna
  • penita – a fost inlocuita cu una corecta. Aici am un comentariu: spre surprinderea mea, bucsa de prindere a penitei cu carbunele, bucsa care se infileteaza in sectiunea penitei, nu accepta o penita mai lunga de 3 cm. E drept ca penita la Flaro Cibin era mica si ea, dar daca pui o penita mai lunga, se opreste in capac, nu se infileteaza capacul. Strange…
  • fereastra de cerneala, cea pe care eu am crezut’o rosie, era transparenta toata ziua. Rosul era tus de stampile cu care a fost incarcat stiloul; l’am curatat cu amonia (1 parte la 10 parti apa).
  • a fost lustruit si curatate accesoriile, cu pasta abraziva (ffff fina).

img_20170117_203341 img_20170117_203348 img_20170117_203404 img_20170117_203406 img_20170117_204344