Etichete

, , , , , , , , , , ,

Stilourile, mai ales cele vintage / vechi, necesita o ingrijire aparte. Fiind confectionate intr’o perioada in care plasticul (asa cum il stim noi astazi) nu exista, materialele folosite erau ebonita, cauciucul dur (hard rubber), celuloidul, caseina, lucitul (polimetilul metacrilat, cunoscut si sub numele de Perspex, plexic, etc). Pentru multi ani, aceste materiale au rezistat, insa multe dintre obiectele facute din aceste materiale au depasit de mult „durata de viata ” asteptata de la ele initial.

Stilou celuloid

Stilou celuloid

stilou-vechi-caseina

Stilou caseina

stilou-cauciuc-dur

Stilou cauciuc dur

Celuloidul, de exemplu: odata un material revolutionar, a devenit in timp casant, uneori permeabil, mai ales daca a fost combinat cu alte substante in procesul de manufacturare. Un stilou din celuloid, asa cum sunt foarte multe din perioada 1925 – 1960 (chiar 70), are toate sansele sa se rupa daca este tratat cu indiferenta sau neglijenta. Este valabil si pentru obiectele facute din caseina. Despre caseina puteti citi aici, daca sunteti interesat.

Daca stiloul dvs poate fi reparat, il preiau pentru reparatie. Daca este deteriorat dincolo de o recuperare cu costuri decente, va informez si este decizia dvs. Daca necesita trimiterea lui in afara tarii, pentru o reconditionare profesionala in unul din atelierele de profil din Europa sau US, va informez si la fel, este decizia dvs.

stilou acrilic

Stilou din material acrilic

Reparatia unui stilou nu consta doar in remedierea defectiunilor pe care le prezinta initial. La primire, stiloul este inspectat cu atentie, sub lupa x 30. Aceasta va determina daca exista fisuri sau defecte nevazute pana atunci.

Stiloul este apoi demontat si lasat la inmuiat 24 ore, intr’o solutie de apa si ammonia (1/10), sau un lichid special de inmuiere a reziduurilor interioare; daca stiloul este din caseina, nu se atinge de apa, pentru ca se va deforma (caseina este semi solubila in apa sau alte lichide). Dupa inmuiere, se procedeaza la spalare cu jet incet (cu o duza de 2 mm diametru), uscare naturala si inca o inspectie atenta.

stilou lucit

Stilou din material lucit

In acest moment, rezultatele sunt comunicate clientului, si totodata se precizeaza ce anume si cat anume se poate repara din stilou, daca este posibila punerea lui in functiune, alte probleme de care acesta nu a stiut initial, precum si costurile aferente. Clientul poate fi sau nu de acord; daca da, atunci se trece la urmatorul pas.

Piesele componente sunt inspectate individual, si curatate fiecare in parte. Daca este cazul de reparatie a unei piese, se repara. Daca este necesara inlocuirea, este informat clientul asupra costului piesei; daca este de acord, se procedeaza la inlocuire. Inlocuirea poate cere un timp mai lung, daca este necesar procurarea piesei din afara tarii (in mod normal, am destule piese de schimb in stoc pentru a face reparatia unui stilou in timp relativ scurt).

Dupa reparatia pieselor si verificarea inca o data a acestora, se procedeaza la curatarea cu ultrasunete a corpului, a carbunelui si a capacului; asta va disloca orice urma de reziduu uscat ramas, si va curatat capilarele, daca stiloul are asa ceva.

aparat curatare ultrasonic stilouri

Aceasta este faza in care se lucreaza pe corp, pe sectiunea penitei sau pe capac, daca este necesar; poate fi refiletarea sectiunii de penita, instalarea unui sac nou sau ajustarea levierului de incarcare, instalarea butonului de umplere sau reparatia pistonului, dupa caz, reparatia capacului, lipiri, polizare defecte, lovituri, etc. Tot acum are loc si schimbarea penitei sau reparatia acesteia, daca este necesar.

Se instaleaza piesele si se probeaza stiloul; dupa incercare, daca totul este ok, se umple cu apa colorata, si se infasoara intr’un servetel alb. Se aseaza cu penita in jos, si se tine asa 24 ore. Daca totul este ok dupa acest timp, se finalizeaza cu o polishare buna (Micro-Mesh grit-free), lustruire pasla foarte usor, se incarca cu cerneala preferata a clientului (sau nu), si se trimite prin curier, impreuna cu garantia mea scrisa.

reparatii-stilouri-vechi

Sa retineti ca odata deteriorat, un stilou vechi poate fi extrem de dificil si foarte scump de reparat. Acesta este si motivul pentru care in Romania foarte putini detin stilouri vntage, si mai putini folosesc stilouri vintage, si din acestia din urma, foarte putini comanda reparatia unuia.

Sigur ca orice (aproape orice) se poate repara, uneori doar pana la un punct. Insa reparatia si repunerea in functiune nu este o joaca in parc; inlocuirea materialelor cu unele de epoca sau similare poate reprezenta un challenge semnificativ, pentru mine ca restaurator si pentru tine, ca beneficiar (si platitor :-)). Insa odata facuta reparatia, garantia pe care o dau fiecarui client acopera stiloul o buna perioada de timp in viitor.

Asa ca.. for pen’s sake :-)))…pastrati cu grija stilourile dvs, care si daca aveti. Fiind posesorul unui obiect vintage, aveti si responsabilitatea de a’l trece copiilor sau familiei in stare buna. La urma urmei, e o mandrie sa spui „scriu cu stiloul tatalui sau bunicului meu”. Ma rog…daca asta mai inseamna ceva in Romania de azi…

Daca aveti intrebari legate de intretinere sau de comportamentul stiloului dvs, va rog sa ma contactati.

O zi buna si scriere placuta!