Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1

CUM SA SCRII CORECT CU STILOUL

In timp ce pixurile scriu la fel din orice pozitie in care l’ai tine, a scrie cu un stilou necesita o anume indemanare. Cerneala curge mult mai egal si mai bine, daca ai nimerit pozitia optima a penitei pe hartie. Cu stiloul postat (capacul in capatul stiloului), echilibrul este mai bine pastrat, si scrisul cu stiloul  devine natural, fluid si aproape fara effort.

In acest articol, iti voi sugera (pe scurt) modul optim in care sa tii stiloul si sa scrii cu acesta; totusi, in final, reusita va depinde de experimentare si de ce anume ti se potriveste tie, ca individ. Nu toti au aceeasi modalitate de insusire a notiunilor de baza, si nici nu exista o metoda universala de invatare care sa li se potriveasca tuturor. Ca si in celelalte experiente de viata, suntem entitati unice, cu trepte sau curbe de invatare unice, si experientele sunt si ele la fel:diferite. Totul se reduce la ce anume functioneaza in cazul tau, asa ca va trebui in acest caz sa iei notiunile sugerate in acest articol si sa le treci prin filtrul personal; ceea ce a functionat la mine, se poate dovedi absolut inutilizabil in cazul altcuiva.

De exemplu, daca te simti comfortabil tinand stiloul intr’un mod diferit de cel aratat aici, si stiloul totusi scrie bine si fara probleme, este ok. Continua sa folosesti aceasta metoda sau pozitie, daca simti ca este bine. Acesta e stilul tau, si continua sa il folosesti.

Daca totusi ai probleme in a scrie cursiv sau comfortabil, incearca sa ajustezi pe ici pe colo cate ceva in tehnica ta, dupa sugestiile din articolul de fata.

CUM SA TII STILOUL

Inainte de incepe sa scrii, ar trebui sa iti dai seama care e preferinta ta in materie de postare a capacului sau nu (postare inseamna a pune capacul in capatul stiloului). In mod normal, stilourile au un balans mult mai bun cu capacul postat (nu degeaba este construit tinand cont de greutatea corpului stiloului). Totusi, multi oameni prefera sa nu posteze capacul, in majoritatea cazurilor cei cu maini mai mici, daca se simt incomfortabil.

cum sa scrii cu stiloul 2
Stilou Lamy All Star, in pozitie corecta de scris pe coala de hartie

Pentru a optimiza controlul asupra stiloului, tine stiloul intre degetul mare si aratator, lasand corpul stiloului liber. Inelarul, degetul mic si palma ar trebui sa se sprijine fara presiune pe suprafata de scris, asigurand in acest fel stabilitatea “platformei de scris”. Stiloul ar trebui sa faca un unghi de 40* pana la 55* (astea’s grade), cu suprafata de scris, deoarece cam acesta este unghiul optim de scris vorbind in general. In acelasi timp, cam acesta este unghiul optim (pozitia optima sau asa numitul “sweet spot”), pentru care au fost facute majoritatea penitelor. Unghiul acesta poate fi mai jos decat esti obisnuit, dar daca il vei folosi, iti vei corecta modul de scris, penita se va comporta optim, cerneala va curge mai bine in capilare si va face contact cu hartia in mod optim.

UNGHIUL OPTIM AL PENITEI SAU THE SWEET SPOT

cum sa scrii cu stiloul 3

Unghiul optim de contact al penitei (sweet spot) pe hartie este acel punct al penitei cu care ea va aluneca pe hartie cel mai bine, lasand in urma o linie de cerneala consistenta si conforma cu specificul penitei. Cand impingi penita in jos pe punctul ei optim, piciorusele si carbunele se separa foarte putin, lasand cerneala sa curga mai usor. Pentru a scrie comfortabil si consistent dar si continuu, va fi nevoie sa asezi penita pe acel punct optim. Vei sti cand nu ai nimerit acel punct, pentru ca penita va incepe sa zgarie, sa scrie cu intreruperi, si va deveni o penita cu care nu vei dori sa scrii sa sa ai de a face.

cum sa scrii cu stiloul 4

`Penita a pierdut contactul optim cu hartia si zgarie sau scrie intrerupt (sau deloc)

Cei care au invatat sa scrie cu creionul, de exemplu, deseori rotesc creionul intre degete fara sa se gandeasca, o fac automat. Fac asta pentru ca ei cauta inconstiental sa gaseasca muchia mai taioasa cu care sa scrie. Acest obicei nu se impaca cu folosirea unui stilou; daca rotesti stiloul prea mult, punctul optim al penitei va “deraia “ si penita va deveni un obiect care va zgaria si scrie cu intreruperi.

DINAMICA SCRISULUI

Exista doua tipuri de scris: cu degetele sau cu bratul. Nu, nu e o gluma.

Cei ce scriu cu degetele isi tin mainile aproape imobile, si controleaza stiloul prin flexarea si indoirea degetelor. Aceasta poate deveni obositor, si inseamna in acelasi timp ca unghiul la care scrie stiloul si miscarea in rotatie pe care o descrie acesta se schimba incontinuu, ceea ce face imposibila pastrarea unghiului optim de scriere a penitei (vezi sweet spot).

cum sa scrii cu stiloul 5

Misca mana si bratul, nu degetele si incheietura.

Scrierea “cu bratul” foloseste, mda, bratul. De fapt doar bratul pana la cot, nu pana la umar :-). Cu aceasta tehnica, vei tine mana si incheietura rigida, miscand penita prin intermediul bratului. Astfel, vei folosi muschii mai mari ai bratului in locul muschilor foarte mici ai degetelor. In acelasi timp, vei pastra constant unghiul penitei pe hartie, ramanand astfel in punctul in care penita da cele mai optime si mai bune rezultate.

Daca esti obisnuit sa scrii cu pixul, vei avea tendinta sa apesi prea tare pe penita. Pixurile au nevoie sa fie apasate pe hartie pentru a da rezultate bune, asa sunt construite. Stilourile nu au nevoie de nici o presiune pentru a performa – tot ce ai de facut este sa duci penita pe hartie, conducand’o intr’un dans fin, si cerneala va apare in urma penitei in mod natural. Impingand prea tare penita in sau pe hartie, nu vei reusi decat sa deteriorezi varfurile acesteia, sau o vei uza prematur.

Vezi in acest video cum toate cele de mai sus se leaga intre ele.

CONCLUZIE

In general, scrierea cu stiloul ar trebui sa fie o experienta comfortabila si placuta, odata ce ai capatat obiceiul de a gasi unghiul optim al penitei pe hartie, si sa il pastrezi acolo pe tot timpul folosirii stiloului. Ghideaza penita, in loc sa apesi pe ea. Cauta’ti un stilou potrivit pentru tine, alege unul a carui forma, penita si sistem de incarcare ti se potriveste mai bine, si de ce nu, o culoare care iti place in mod deosebit.

Nu uita sa citesti si articolul meu cu titlul “Cum sa alegi un stilou vintage”, te poate ajuta sa decizi mai usor in privinta unei viitoare cumparaturi.

Iti doresc o experienta placuta cu stiloul tau actual sau cu cel viitor. Daca tu crezi ca te pot ajuta cu ceva, nu ezita sa ma intrebi. Daca pot sa te  ajut, o voi face cu placere!