Fabricat de celebra firma Mabie Todd Co. din Anglia in jurul anilor 35-’40, a devenit un obiect iconic pentru ce inseamna stilou vintage Parker cu penite flexibile.

Numele exact al stiloului este „Swan Mabie Todd Leverless Pen L206/60”, cu o penita originala Swan 14 kt, cu un flex bun, linie normala F, flexeaza pana la B. Este facut din cauciuc dur, in maniera „chased”, adica randalinat.

 swan-4swan-1

Acest stilou este de fapt un stilou fara capac; a fost cumparat doar pentru a pune mana pe penita, care este una colectibila si cautata. Bineinteles, a venit in stare folosita bine de tot, cu sacul pietrificat inauntru, si sectiunea penitei „sudata”de mizerie si timp.

img_20170220_172242_edit

Gaura de respirat (breather hole) din penita este in forma de inima, caracteristica perioadei 1910 – 1940. Umerii ingusti si varful alungit sunt inca doua caracteristici ale perioadei de mai sus.

swan-2

Surpriza vine in momentul in care doresti sa incarci stiloul; cum naiba faci? Nu are levier, nu pompa, nu piston…nimic. Deci?

In capatul stiloului se vede un buton cu striatii; culoarea este maro/olive aici in poza pentru ca este un alt tip de cauciuc dur, diferit de cel al corpului stiloului, si a imbatranit mai „colorat”:

swan-3

Se invarte de buton 2/3 de cerc, se introduce in cerneala penita si dupa 4-5 secunde se scoate stiloul din calimara, se sterge si se poate scrie cu el. Bun…dar cum naiba s’a incarcat pana la urma?

OK. Invartirea butonului nu actioneaza nici un piston, asa cum ati crede. In stilou este un sac de cauciuc, lung de la sectiunea penitei pana in capatul stiloului. Butonul de sus este prins de o lamela care se misca excentric in corp, cam pe lungimea de 3/4 a sacului. Lamela agata sacul si il rasuceste, impingand aerul afara. La rasucirea butonului in sens invers (spre inchidere), sacul revine la forma initiala, tragand cerneala inauntru. Simplu ca buna ziua.

Piesa arata asa:

s-l1600 s-l1600s

Sper ca desenul de mai jos va lamureste vat de cat; scuze de grafica infecta, dar cand vine vorba de desenat, am doua maini stangi…

img_20170220_190832_edit

Nu e sistemul cel mai bun sau fiabil, insa isi face treaba. Principalul este sa aveti instalat sacul corect, altfel nu va trage cerneala in cantitate normala, pentru ca nu va prinde sacul ca lumea (daca e mai subtire decat normal). Va reamintesc ca schimb si inlocuiesc saci de cauciuc pentru orice model de stilou vintage.

Oricum, acest stilou va trece la piese de schimb; este in stare foarte buna, insa fara capac (si acum, si fara penita originala), e cazul sa treaca in rezerva.

Aveti aici un clip cu review pentru acest model de stilou: