Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Unul din succesele firmei G. Wagner / Pelikan, de dupa razboi. Odata cu incheierea productiei pentru Pelikan Rappen, un nou model a intrat pe piata cu denumirea de IBIS. Putin mai lung decat Rappen (12 cm fata de 11.2 cm), era dotat cu un rezervor mult mai mare decat cele de dinainte (spre comparatie, rezervorul Rappen este doar jumatate din cel de pe IBIS).

Courtesy to http://www.ruettinger-web.de/e-pelikan-modell-ibis.html

Pelikan Rappen (sus) si Pelikan IBIS / http://www.ruettinger-web.de

Primele stilouri IBIS aveau logo-ul „G. Wagner – Patent IBIS”, al doilea val avea numai G. Wagner – IBIS. Penitele erau din aur 14 kt, marcate IBIS 585, 14 kt sau 14 carates, depinde de tara unde erau exportate. In Franta de pilda, toate stilourile Pelikan erau din aur de 18 kt, pentru ca de la 18 kt in sus, aurul este considerat material pretios in Franta (nu stiu daca mai e valabila regula asta, insa era in prioada de care vorbim).

Aveti linkuri aici despre stilou, si aici. In ce priveste gama istorica de penite pentru IBIS, linkuri aici referitoare la cele care au fost atasate modelului in timp.

Stiloul acesta a venit putin ciufulit: pistonul decalibrat, penita deformata, fereastra de control a cernelei zgariata, ceva mizerie in filet si cu o bucata de marmelada de cerneala in capac (vreo 4 culori, una peste alta).

stilouri-reparatii-pelikan-ibis-penite-vintage-ajustari-reparatii-2 stilouri-reparatii-pelikan-ibis-penite-vintage-ajustari-reparatii-3 stilouri-reparatii-pelikan-ibis-penite-vintage-ajustari-reparatii-4 stilouri-reparatii-pelikan-ibis-penite-vintage-ajustari-reparatii-5

Penita este un rara, cea originala, marcata IBIS (punctat) 585 14 karat A. De obicei in locul A-ului este marcajul care arata linia (EF, F, M, B, BB, etc). Marcajul A nu l’am mai vazut si nici nu am auzit pana acum.

penita-pelikan-ibis-stilouri-reparatii-penite-vintage-stilouri-vintage-reparatii-reconditionari-romania-1 penita-pelikan-ibis-stilouri-reparatii-penite-vintage-stilouri-vintage-reparatii-reconditionari-romania-2

Penita a fost indreptata cum trebuie si acum scrie o linie F spre M, umeda si foarte usor la scris, nu zgarie si nici nu agata (testata pe hartie Clairefontaine dar si pe hartie de ambalaj rugoasa).

penita-pelikan-ibis-stilouri-reparatii-penite-vintage-stilouri-vintage-reparatii-reconditionari-romania-3

Pistonul a fost reparat, si acum imi pierd timpul incercand sa curat fereastra de cerneala; merge foarte greu pentru ca cineva a zgariat’o rau pe dinauntru (cum naiba???). Sau…a fost umplut cu apa si au ramas reziduuri calcaroase. Oricum, trebuie facuta treaba, pentru ca e pacat de asa stilou valoros si colectibil.

Dintre toate stilourile Pelian pe carele am in colectie, acesta este unul din favorite; insa nu va calatori cu mine. Valoarea mare a stiloului si a penitei (mai ales a penitei) nu face acest stilou un calator :-)). va ramane in colectie, si nu este la vanzare. Sorry.

mostra scris pelikan ibis stilouri reparatii penite