Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

STILOURI VINTAGE (pre – 1970)

Sa cumperi un stilou vintage nu e chiar atat de simplu, ca in cazul unui stilou modern. Aceste stilouri vintage au o vechime mare (86 de ani pentru cel mai “batran” stilou), si au fost facute intr’ o perioada in care materialele si manufacturarea  nu erau atat de dezvoltate ca cele de astazi. Totusi, un stilou vintage Pelikan inca merita din plin cautarea, cu conditia sa tineti minte cateva chestiuni.

Serie Pelikan vintage, colectia personala (de la stanga spre dreapta: 100, 100N, 100N, 140, 400NN, 400, 400, 400NN, 400NN, 400NN), ani de fabricatie de la 1936 la 1963.

Primele modele Pelikan cum ar fi 100 si 100N erau facute cu componente din ebonita, material care isi poate schimba culoarea (decolorare maronie) si devine casant cu timpul. Capacele, sectiunile, si capetele de piston trebuiesc inspectate serios la modelele de mai sus. Desi culoarea maronie nu este una foarte cautata, schimbarea de culoare a ebonitei nu afecteaza functionalitatea unui stilou vintage. Din pacate, revenirea la culoarea initiala este aproape imposibil de realizat.

Carbunele penitei la Pelikan (vintage) era din ebonita. Vazuta ca fiind mult superioara celor din plastic (moderne), era solutia perfecta pentru fluxul de cerneala. Din pacate, feedurile din ebonita sunt mai putin rezistente decat cele din plastic, pot fi usor avariate din nebagare de seama, scumpe daca trebuiesc inlocuite; dar daca sunt intretinute, pot oferi inca multi ani de viata stiloului. Am stilouri cu feeduri de ebonita usor avariate, care functioneaza ca in prima zi.

Modelele aparute initial aveau pistoane de pluta, pana prin 1940, cand pluta a devenit material strategic si a disparut de pe piata civila in Germania. In timpul razboiului a fost de negasit, ca dupa razboi sa reapara. Dar deja materialele sintetice erau cunoscute pe piata, asa ca acestea au inceput sa fie folosite din ce in ce mai mult.

Este foarte probabil ca pistoanele de pluta (daca nu au fost reconditionate deja) sa fie avariate, asa ca va trebui sa stiti din ce este facut pistonul si daca este in stare buna. E posibil ca multe sa nu fie, asa ca va trebui sa luati in calcul si costul schimbarii, daca va fi cazul. Stilouri.blog schimba si repara stilouri cu pistonul stricat, schimba cap piston si reconditioneaza stilouri care curg sau nu tine pistonul.

Dupa pluta, Pelikan a instalat pistoane din compus neopren, dar si acesta se confrunta cu uscarea si micsorarea diametrului. Daca vei constata ca stiloul curge din capatul unde e butonul de piston, sau stiloul nu se umple la actionarea pistonului, inseamna ca pistonul a cedat sau urmeaza sa cedeze in viitorul foarte (foarte) apropiat.

Ce am invatat noi astazi?

Intrebati vanzatorul despre piston si in ce stare este stiloul, in general. Bineinteles ca daca il cumparati in persoana, veti sti acum sa verificati un stilou vintage.

Dar daca il luati de pe net, NU va multumiti cu raspunsuri de genul “nu am cerneala la indemana “, “nu stiu cum sa umplu stiloul”, “nu ma pricep la stilouri”, “pare ok”, si alte raspunsuri de acest gen. Daca vedeti ca doreste sa va ajute, intrebati ce va intereseaza. Si nu uitati: fotografiile pot minti, ca si oamenii.

Daca devine clar ca vanzatorul nu va poate garanta starea stiloului sau a penitei, sau a pistonului, nu abandonati, e ok; insa pretul va trebui sa reflecte aceasta. Nu poti cere 100 de euro pe un stilou despre care nu poti spune sau garanta nimic. Punct si tineti minte!


Modelul 400/N/NN ca si alte modele din acei ani au avut un tub metalic inauntrul capacului de plastic. A fost pus acolo ca ranforsare si ca preventie impotriva uscarii penitei. Dar in vreme ce metalul a ramas neschimbat, plasticul s’a uscat si micsorat.  Asta a dus la craparea capacelor, nu mult, dar destul. Crapaturile (de fapt fisuri cat firul de par) sunt un fapt comun in multe din stilourile vechi.

Identificati’le, dar nu refuzati un stilou bun din cauza unor fisuri foarte mici, nu afecteaza functionalitatea. ATENTIE: vorbesc de fisuri pe capac, nu pe corpul stiloului. Acestea se pot dovedi fatale, si nu cumparati stiloul daca vedeti fisuri pe corp!

100/100N

Sunt stilouri fenomenale, cu o istorie bogata in spatele lor. Acestea vor fi cel mai probabil pe care le veti gasi cu pistoane din pluta si component din ebonita, asa ca va trebui sa alegeti cu grija un exemplar in stare buna de functionare. Orice entuziast Pelikan ar trebui sa aiba unul, dar nu l’as recomanda ca fiind primul stilou Pelikan pe care sa il cumparati.

Pelikan 100

Pelikan 100N

120

Un stilou initial facut pentru scolari, cu penita de otel aurit. A fost facut in doua etape, 1955 – 1965 si 1973 – 1977. Nu este cel mai ochios Pelikan, insa va va da dependenta. Sunt stilouri solide, si pot fi obtinute la preturi foarte decente.

140

Recomand acest stilou sa fie primul Pelikan pe care sa il cumparati. Este un stilou mai mic decat 400, insa capacul odata pus in capat, devine un instrument excelent de scris. Au penite fenomenale, si ofera o adevarata placere sa scrii cu ele. Au o capacitate mare de cerneala si sunt foarte solid facute.

IBIS

Este vazut ca simbolul Gunther Wagner, pe negru :-). Desi un stilou de low-level entry inante de razboi, a devenit un model iconic; va recomand sa cumparati modelul aparut dupa razboi (nu mai are probleme cu pistonul).

400/N/NN

Acesta este stiloul pe care vi’l recomand cu mare caldura ca fiind un stilou excelent si foarte rezistent. Acest model a suprevietuit frumos, nu prezinta mari probleme la reparatii, are niste modele de penite fabuloase, si designul este cel clasic Pelikan (verde cu dungi – asa numitul model Stresseman).

Ultima parte a acestei serii in curand. Multa bafta, si nu uitati: un sfat gratuit este oricand disponibil pentru dvs la Stilouri.blog !