Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Informatiile de mai jos sunt un fel de self-explanatory. Daca totusi aveti intrebari cu privire la un stilou care nu intra in descrierile de mai jos, astept mesaj.

Pentru a clarifica posibile diferente intre modele, capace, pistoane, penite pentru modelul Pelikan 100, nu uitati urmatoarele:


Intre 1929 si 1937-38, Pelikan a avut acces fara probleme la materii prime si materiale pentru produsele lor: aurul, bachelita, pluta, erau disponibile pe piata civila si ca atare, productia nu a avut nici un fel de probleme. Standardul era asigurat, iar stilourile Pelikan nu sufereau modificari (majore) la modelele din aceeasi linie. Micile diferente care existau erau datorate reparatiilor in ateliere non-Pelikan, fara acces la piesele de schimb originale ale modelului respectiv. Dar inlocuirea in astfel de conditiuni era facuta totusi cu piese Pelikan, nu altele. Cand spun piese originale, ma refer la piesele facute specific pentru modelul de stilou respectiv, din anii respectivi.

Exemplu: un stilou Pelikan 100, din 1936 sa zicem, este dus la reparat intr’un orasel. Maistrul ii inlocuieste pistonul cu unul tot de pe un Pelikan, insa modelul din 1929. In 2016 ajunge la mine, (sa zicem) si eu stau ca vitelul la poarta noua sa ma minunez cum naiba a ajuns un piston din 1929 pe un stilou din 1936. Asta e explicatia, dar eu tot vitel raman :-))))).

Dupa 1937-38, Germania a inceput sa restrictioneze materialele considerate vitale pentru inarmarea accelerata din acei ani. Si asa a inceput sa fie restrictionat incet-incet accesul la materiale strategice, si apoi au disparut complet de pe piata civila: aurul a fost complet preluat de Deutsche Reichsbank, pluta si bachelita au disparut, impreuna cu alte materiale si materii prime. Mai mult despre economia Germaniei in acei ani puteti citi aici.

Reparatia stilourilor Pelikan a inceput sa sufere, la fel si productia; penitele de aur au disparut din peisaj, si au inceput sa apara modele de stilouri cu penite de Palladium si/sau de crom nichel (CN). Penite extraordinare, foarte rezistente, am si eu cateva astfel de penite instalate pe stilouri din colectie, si sunt cu adevarat excelente!

Diferente pistoane si cap piston Pelikan 100

Imaginile sunt copyright Christof Z.

Pentru motivele de mai sus, si inca multe altele, identificarea exacta a stilourilor Pelikan din perioada 1929 – 1945 este un fel joc de detectivi: in timp ce arhiva Pelikan a mentionat (in stilul pur german al ordinii) toate modelele si specificatiile acestora, reparatiile executate de terti si inlocuirea pieselor cu unele de tip „ersatz” in perioada razboiului face ca identificarea anilor de productie pentru unele stilouri din acea perioada sa fie dificila. Veti gasi stilouri din 1936 cu penita din 1932, piston din 1934, capac sau agatatoare din 1929. Nimic in neregula cu ele, sunt stilouri Pelikan toate, la urma urmei. Daca va place cum arata si piesele sunt Pelikan, nu conteaza de cand sunt. Bineinteles, daca sunteti un colectionar avid, veti dori sa aveti un Pelikan 100 cu toate piesele datand din anul de fabricatie al stiloului. Eu nu joc jocul asta, dar sunt multi care o fac. Pentru mine, e o minune sa scriu cu un stilou care a supravietuit razboiului si a restului de 70 de ani pana la mine. E destul.

Pentru orice intrebare, ma puteti contacta aici. Spor la gasit acel stilou Pelikan pe care il doriti :-))).