Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Doua stilouri Montblanc primite la reparatie anul trecut. Clientul mi’a spus ca sunt cadouri de la prieteni, si ca el crede ca sunt adevarate. Una din chestiunile cu care dorea sa il ajut este exact acesta: sa determin daca stilourile sunt originale sau cópii.Si bineinteles, sa le repar, chiar daca sunt replici.

Pentru cei ce nu au timp sa citeasca acest articol, sar peste amanunte si le spun ca nu, nu sunt originale. Sunt replici ale celebrului stilou de lux Montblanc Boheme. Nu mai scriu aici cum se poate deosebi un genuine de un fake. Mai cititi si voi, ca e pe net la liber…:-)).

Revin. La sosire, stilourile erau complet compromise: cel cu piatra neagra era praf, cu sectiunea de penita rupta, penita lipsa, carbune lipsa, sistem de alimentare rupt (partea aceea din capatul de sus al feedului care sparge cartusul), plin de zgarieturi (fine, dar erau o multime), etc.

Cel cu piatra rosie era mai bine putin, in sensul ca sectiunea penitei era intreaga, penita era acolo, insa sistemul de alimentare era si aici distrus, multe zgarieturi si urme de lovituri pe corp si capac.

Furniturile erau zgariate si incepeau sa se decoloreze, pentru ca stratul (fooaaarteeee subtire) de aur de 10 kt se duce extrem de rapid.

MONTBLANC BOHEME BLACK JEWEL (replica)

Stiloul a fost reparat si reconditionat. Toate zgarieturile au fost bufate cu micromesh, furniturle au fost curatate dar nu si replacate (chiar ca ar fi resurse alocate aiurea, sunt niste replici totusi), feedul a fost inlocuit cu una similara, penita a fost pusa una Jinhao de otel, extrem de rezistenta si fiabila. Cea mai importanta si grea interventie a fost reparatia sectiunii de penita, care a trebuit sa fie scurtata si recalibrata pentru diametrul normal al feedului si al penitei. Abia apoi, reinstalata bucsa-accesoriu.


MONTBLANC BOHEME RED JEWEL (replica)

Viata a fost mai blanda cu acest stilou; a trebuit reconditionat in mod normal, doar refacerea sistemului de alimentare a necesitat ceva mai mult timp.

Am decis sa schimb sistemul de alimentare la ambele stilouri: din cartus, in convertor fix. Sa explic:

  • ambele stilouri aveau incarcare cu cartus. Toate stilourile cu cartus pot folosi si convertoare. E drept, unele stilouri au nevoie de convertoare speciale (Waterman Lady Agatha, Lady Charlotte sau Lady Patricia).
  • stilourile non-originale (sa fiu elegant) nu asigura etanseitatea absolut esentiala, daca vrei sa folosesti un convertor. Astea doua nu faceau treaba cu succes, pentru ca aveau un guler metalic de marime mai mare decat diametrul cartuselor sau a convertoarelor. Etanseitate zero. De aia, convertoarele nu trageau decat vreun mililitru de cerneala, daca o trageau si pe aia.
  • am ales doua convertoare Lamy (de pe Lamy Safari) si au fost modificate in asa fel sa intre fortat pe gulerul de metal.
  • acum stilourile trag cerneala si o pastreaza asa cum trebuie, adica inauntru, nu afara :-).

Una peste alta, stilourile sunt perfect functionale. Fake sau nu, stiloul este stilou. Treaba lui e sa scrie bine, si astea doua stilouri o fac cu succes acum.

Nu am nici o problema sa repar replici de stilouri, atata vreme cat clientul stie ca e vorba de replici. In schimb am o problema cu cei care vand stilouri Montblanc (evident fake-uri) la pret si reclama de originale.

Multa bafta, scrieti’mi daca e ceva ce v’a trezit interesul.