Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

CAND A FOST PRODUS STILOUL MEU PELIKAN ?

(ghid datare stilouri Pelikan)

Daca aveti un stilou Pelikan, vintage sau nu, probabil ca v’ati intrebat cand a fost produs. Daca nu v’ati intrebat, intrebati’va acum. Vanzator sau cumparator, ghidul acesta va va ajuta sa vindeti mai aplicat, sa cumparati mai informat sau sa aveti o informatie educata legata de vechimea stiloului dvs Pelikan, daca aveti. Daca nu, cumparati’va :-).

Este destul de dificil sa datezi exact un Pelikan, dar stiloul acesta are destule repere care sa ne ajute in cautare; ne ofera macar o data aproximativa de manufacturare a obiectului cu pricina.

Aceste repere sunt vreo 3: anul inceperi fabricatiei, logo-ul de pe capac, si marcajul cu cuvintele Germania Federala sau simplu, Germania.

ANUL INCEPERII FABRICATIEI

Dedesubt aici aveti un tabel cu ani (aproximativi) pentru inceperea productiei la modelele majore Pelikan; va rog sa notati ca tabela nu este completa, si poate contine date ce nu au fost certificate oficial de Pelikan. Pentru amanunte si date mai conclusive, vizitati excelenta expunere a lui Werner Rüttinger aici.

LOGO-UL DE PE CAPAC

Un inceput bun pentru a data un Pelikan este dupa logo-ul de pe capac, si anume cati pui de pelikan sunt in logo. Pelikan a modificat de mai multe ori aceste logo-uri, si numarul de pui de pe logo a suferit reviziuni ale designului. De la stanga la dreapta, logo-urile introduse in modelele de instrumente de scris anii 1878, 1910, 1924, 1938, 1962 si 2003.

Studiind logo-urile de mai sus, va puteti face o idee despre anul de fabricatie sau perioada in care stiloul a fost in productie.

In plus, tineti minte ca logo-urile de pe capacele timpurii au fost gravate; gravarea a incetat inainte de 1997. Dupa 1997 si ulterior, logo-urile au fost pictate pe capace.

4 pui: logo original, aparut cu modelul 100, dar cel mai probabil schimbat la momentul introducerii modelului 100N

2 pui: predominant intre 1938 si 2003, acoperind o plaja larga de modele, nu prea folositor in datarea stiloului (perioada lunga de productie acoperita). Cel mult va poate spune daca stiloul a fost facut inainte sau dupa 2003

1 pui: design introdus in 2003, asa ca orice stilou cu logo cu un singur pui este produs cel mai probabil dupa 2003.

1 pui, varf capac metal: design introdus in 2010 pentru modelul Süveran si este acelasi logo din 2003, doar ca este all-metal, nu plastic. Logo-ul auriu este placat cu aur de 24 kt si logo-ul argintiu este placat cu palladium. Schimbarea aceasta nu a afectat seriile traditionale incluzand modelele M150, M200, M205 si M215.

Germania federala versus Germania

In sfarsit, numele W. Germany pe stilourile Pelikan a fost introdus in anii 80’s si poate ajuta la stabilirea aprox. a anilor de productie.

Daca un stilou este marcat W. Germany, cel mai probabil a fost produs inainte de reunificarea Germaniei, undeva inainte de 1992 (sunt surse care vorbesc de 1990 sau 1991).

Marca Germania este post- unificare si stiloul respectiv dateaza de dupa 1992.

Pentru a evita confuziile, trebuie sa stiti ca marcajul acesta nu se aplica stilourilor fabricate inainte de 1980.


Acestea fiind zise, nu uitati ca exista multe variante pe piata: stilouri din 1992 cu capace din 1999, si viceversa, plus alte asemenea combinatii. Daca aveti greutati in a data un stilou vintage sau modern Pelikan, scrieti’mi; va voi ajuta in masura in care voi putea. Si o voi face absolut gratuit, nu va costa nimic :-)).

La revedere!