Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nu prea sunt multe de spus despre istoria industriei de instrumente de scris in Romania. In (foarte) mare, stim cu aproximatie urmatoarele:

in anii ’20, o fabrica de articole de hartie se infiinteaza in Sibiu, sub numele de Gratiosa Mill Pantle si Co.,cu capital strain (sau majoritar strain). Nu stim (in sensul ca nu sunt informatii disponibile public) daca „Pantle” este un cuvant original al denumirii, sau o greseala; si nici nu stim daca acel capital strain era majoritar sau nu, si nici de unde provenea, si nici sub ce forma a fost introdus in societate(aport bani sau tehnica).

E foarte posibil ca o alta fabricuta de producere si reparat stilouri sa fi existat in paralel, in Sibiu (posibil anterioara infiintarii Gratiosa?), cu numele de Artalith. Detalii aici, destul de zgarcite:

” În 1948, dupa nationalizare, intrepinderea DEROPA (cu obiect de activitate tiparirea si confectionarea) a fost comasată cu intreprinderea GRATIOZA, schimbandu-i-se numele in Intreprinderea Industriala de Stat „Flamura Rosie”.

În anii ’50 FLAMURA ROȘIE a comasat pe rând fabricile ARTALITH (producatoare de stilouri si creioane mecanice), CELULOIDUL din Resita (producatoare de articole din bachelita) și ORLALIT (producatoare de placi, nasturi, bastoane de galalit si manere de mobila) devenind principalul producator de accesorii textile din metal din tara și printre primele intreprinderi din tara care produc obiecte din masa plastica.” – sursa este aici.

Am gasit urmatoarea informatie in Mon. Oficial din 1948, in care sunt mentionate firmele ARTALITH, ORLALITH, DECORIT, toate din Sibiu:

Stie cineva mai multe despre Artalith si produsele lor? Este evident ca aceasta companie (de origine…?) producea stilouri inainte de a aparea Flaro (pardon, Gratioza / Flamura Rosie).

Acest articol este un subiect discutat acum pe forumul STILOURI DE IERI, unde va invitam sa participati la discutii. Va astept!