Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un stilou mic. Foarte, foarte mic. Pentru copii. Mici. Nu stiu cat de mici, dar mici. Un fel de pici, daca intelegeti cat de mici :-))))).

Facut probabil cu scolarii de clasa I-a in minte, stiloul este unul extrem de simplu: penita otel ambutisat, pompa cauciuc, conduct intern pentru flux cerneala din rezervor catre feed si penita, capac ebonita (probabil modelele mai noi erau din plastic), accesorii cromate, corp rezervor din plastic transparent turnat in matrita. Calitate indoielnica, dar asta nu era o problema in acele timpuri. Am scapat de controlul CTC facut in doru’ lelii…odata cu incetarea productiei de stilouri in Romania. Alea care se fac acum sunt un fel de gluma proasta, in comparatie cu ce capabilitati avea fabrica de la Sibiu, nu mai tarziu de acum vreo 25-26 de ani.

Accesoriile au fost cromate saracut, in baie simpla. Rezultatul este o oxidare si exfoliere in mediul normal. Corodarea este evidenta, si totusi stiloul asta nu are mai mult de 40 de ani de cand a fost produs.

Penita simpla, de otel, isi facea treaba. Pentru un elev in clasele primare, varful in forma de bila era ideal.

Pompa simpla de cauciuc, de calitate destul de buna; dupa atatia ani, nu s’a rupt sau uscat. Interiorul are inauntru conductul de plastic, care ducea cerneala inspre rezervor la umplere prin actionarea pompei, si care era responsabila de fluxul de cerneala spre penita. Se observa marginile de la turnarea in matrita.

Neglijenta in confectionarea penitelor se poate vedea in taietura care intersecteaza gresit gaura din mijloc. Nu numai ca e stramba taietura,dar o si depaseste cu vreun mm. Dar…isi facea treaba. Nu Pelikan, dar scria destul de bine pentru ce era.