Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un stilou ciudat, cumparat recent de pe talciocul online binecunoscut sub numele de ObeLiX (Andrei, tie trebuie sa iti platesc copyrightul?).

Pus la vanzare cu titlul de „Un Flaro de la inceputuri”, are toate indicatiile de frankenpen:

  • capac forma neobisnuita pentru Flaro, si neobisnuit pentru Pelikan (poate design asemanator cu cel de la Silvexa sau genul acesta, de ex?)
  • sectiune corp neobisnuita (pentru Flaro), foarte asemanatoare cu cea Pelikan 100 sau 100N !
  • sectiune penita ciudata si neintilnita (de mine) la vreun Flaro – forma de palnie eu nu am vazut la nici un stilou romanesc, vechi sau nou !
  • agatatoarea si inelele de pe capac, sunt Pelikan fara nici o indoiala!
  • pistonul si capul piston sunt aproape identice cu cele de pe Pelikan 100N !
  • fereastra clara este prima de acest gen pe care o vad la un posibil Flaro, dar seamana foarte bine cu cea de la Pelikan 100 sau 100N
  • feedul este Pelikan clar; 4 lamele, ebonita, toate cotele sunt de Pelikan
  • jonctiunea sectiunilor: sectiune penita spre fereastra > sectiune fereastra spre rezervor sunt similare cu cele de Pelikan, modele 100/100N

Flaro devenise celebru (nu chiar) pentru faptul ca turnau corpul, nu il asamblau din bucati, ceea ce ar fi crescut costurile, plus ca asamblarea este mai dificila si cere o linie in plus, si calificare si control post production.Nu cred ca Flaro ar fi putut face toate astea, cel putin nu la standardul necesar si normal.

Conicitatea lunguiata a capacului duce gandul spre un capac de Flaro Scolar, de exemplu. Dar prinderea agatatorii este non-standard pentru Flaro.

Capac de Flaro Scolar: conicitatea este pronuntata aici, insa ati prins ideea.

Ce cauta o agatatoare de Pelikan veritabil pe acest capac? Daca este un frankenpen, atunci cel care instalat’o a avut noroc ca a gasit’o, pentru ca diametrul este numai bun, la cota. Bineinteles ca putea fi modificata una gasita prin cutie, si micsorat diametrul acesteia.

Penita este una jalnica tare, nu Pelikan sigur. Nu imi dau seama de tipul de insertie, pentru ca nu pot scoata penita si feedul din sectiune. Acum e la inmuiat in solutie, poate se va desprinde si atunci voi vedea ce si cum. In tot cazul, dupa ce se vede cu lupa, nu zaresc nici un capat de bucsa in sectiune, asa ca s’ar putea sa fie un friction fit.

Vorbind de agatatoare, este ambutisata (ca si Pelikan), insa mai subtire decat Pelikan, adica mai subtire decat cele Pelikane pe care le cunosc eu; asta poate insemna …ce? Designul Pelikan e sigur; a copiat cineva chiar asa de fidel? Nu am auzit.

Inca cercetez; poate voi veni cu un raspuns clar in curand.

Feedul este un Pelikan in mod cert, dar a fost pilit, taiat, modificat intr’un mod gros tare, pentru a se potrivi cu sectiunea de penita a stiloului. De ce feed Pelikan si nu altul? Asta a avut reparatorul la indemana? Un stilou donor Pelikan de pe care a canibalizat piesele astea?

In aceasta ultima fotografie, alaturi de un Pelikan 100N: