Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un stilou masiv, cred ca cel mai mare facut de Flaro Sibiu (astept corectare, daca e necesar). Plastic negru, penita inchisa, alimentare piston, capac cromat si slefuit gros (brushed).

Pistonul este in forma fixa, instalat la cald in interior, si format din piese turnate in matrita (vezi foto). Este in stare de functionare, insa scapa cerneala pe la capatul de sus, in spatele garniturii. Trage cerneala, ceea ce e bine. Rezervorul este urias la capacitate, mai mare decat oricare altul vazut de mine la vreun stilou Flaro.

Capacul trebuie reslefuit, si curatat complet. Mizeria acumulata in porii brushului va trebui scoasa cu ultrasonic, altfel nu iese in veci. Asta era problema (una din) acestui model; odata patat, capacul capata un fel de patina permanenta de mizerie.

Sectiunea penitei, intr’o stare muuuuult mai buna decat s’ar putea crede; garnitura intreaga, feedul curat fara rupturi, flux cerneala bun. Este fatetata exterior, in doua unghiuri, deasupra penitei, ca aici, la un Venus vintage. Materialul este plastic negru, de o calitate buna. Acopera penita in mod absolut, doar 2mm din ea ramanand afara.

Penita – de tip ascuns, (hooded), alama ordinara, insa pastila de iridium este intreaga si nu pare a fi vazut multa activitate. Profilul penitei este triunghiular, fara breather. Dimensiuni: lungime 9mm,latime baza 6mm, grosime 0.3mm. Linie penita – M.

Are o fereastra transparenta, care este dublata de o masca de plexiglas tip bucsa, cu fatete interioare. Rolul ei este dual: ca distantier fix intre sectiunea penitei si corp, si 2) de imbunatatire a aspectului fizic, prin fatetarea ferestrei de cerneala. In acest fel, pare ca insasi fereastra este fatetata (ea este insa cilindrica). Solutia bucsei duble a fost fara indoiala aleasa pentru costurile mici, altfel ar fi trebuit fatetata chiar fereastra, si asta ar fi ridicat costurile mult, plus tehnica de productie nu cred ca era pusa la punct pentru o operatiune/operatiuni de acest gen.

Aimentarea este cu piston, cap plastic. Sirius este singurul model de Flaro care are canalul de alimentare separat de canalul feedului (cum e la alte modele Flaro). La 1cm de penita, pe verso-ul sectiunii (sub penita) este o gaura de 1mm diametru, flush cu sectiunea. Pe aici se trage si se evacueaza cerneala, si are un debit mai mare decat de obicei.Se poate ca ideea asta asta sa le fi venit dupa ce au vazut vreu Sheaffer Snorkel, care are canalul de alimentare in aceeasi pozitie (ok, Sheaffer are un intreg mecanism acolo, cu extindere de tub metalic inafara, etc). Dar ideea e buna.

Numai ca nu pot sa imi dau seama unde e canalul suplimentar. Probabil ca nu exista (sigur nu exista), si gaura e o cale de acces suplimentara la canalul principal al feedului, pentru o mai buna aerisire a fluxului si de a face mai rapida incarcarea si descarcarea. Un debit marit la astea doua din urma este necesar intr’adevar, pentru ca rezervorul are o capacitate mare, cea mai mare din seriile Flaro pe care le cunosc.

Desi manufacturat cam din topor, este un stilou cu solutii ingenioase, si stai sa te intrebi daca nu cumva Flaro ar fi reusit sa faca stilouri mai bune si mai fiabile, daca ar fi avut posibilitatea, materialele, oportunitatea si utilaje moderne (la vremea respectiva). Pentru ca oameni ingeniosi vad ca aveau…