Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Modelul este unul timpuriu, anii 1937 – 1949, prima serie (link aici). Acest model este recunoscut dupa pragul suplimentar intre sectiunea penitei si fereastra rezervorului:

Pelikan 100N model I – corp

Pelikan 100N model I – closeup prag

Pentru comparatie, un corp de 100N model II, observati lipsa pragului dintre sectiuni:

Capacul nu este a acestui model; inelul dublu pe capac indica o productie mai tarzie, model II (fara pragul de mai sus). Primul model de 100N a fost scos pe piata in 1937 cu bandou, nu inele; totusi, exista informatii si dovezi ca modele II au avut instalate capace de la modelul I, datorita unui existentei unui surplus de piese la momentul productiei modelului II. Dupa epuizarea stocului de capace model I cu bandou, 100N model II a fost dotat doar cu capace cu inel dublu.

NOTA: Exceptie au facut Pelikan 100N model Gdansk (clip in forma de romb, in loc de picatura) si unele modele de 100N din timpul razboiului, cu un singur inel pe capac.

Pelikan 100N – model I – capac bandou

Pelikan 100N model II – capac 2 inele

Corpul are cateva caracteristici interesante: nu exista prag care sa indice limita inferioara a mansetei de celuloid (grosimea mansetei este pragul), la limita superioara corpul s’a deformat putin, dezvoltand o conicitate pe care initial nu a avut’o (motivul este pistonul care probabil si’a deformat cursa putin, si calca pe peretii rezervorului inegal). Cred ca aceasta deformare a desprins incet manseta de celuloid, si de aceea manseta nu s’a rupt, ci practic s’a desprins si a alunecat.

Corp Pelikan 100N , fara manseta celuloid

Locul unde desprinderea mansetei a inceput, corpul s’a decolorat in verdele original. Fanta de demontare a pistonului este vizibila la mijlocul cursei filetului.

Manseta de celuloid s’a desprins, si e bine ca nu s’a rupt sau fisurat, este in stare perfecta. Se poate lipi usor:

Manseta celuloid, verde marmorat

Bucsa de prindere penita si feed e rupta imediat deasupra filetului, parte care a ramas intepenita in sectiunea penitei. Aceste bucse sunt extrem de casante, fiind din ebonita curate. Imbatranirea ebonitei face ca aceste piese sa devina casante. Se poate inlocui, dar bucse originale sunt greu de gasit ca piese de schimb.

Ansamblu penita / feed / bucsa (avariata

In trecut, cineva a ajustat adancimea la care se infileteaza domul capacului, prin adaugarea unei saibe care nu este Pelikan, si nici nu face parte din accesoriile modelului.

Saiba aceasta a fost pusa pentru ca a fost probabil inlocuita penita, si nefiind ajustata corect in feed/ bucsa, era prea inalta si atingea domul pe interior. Pentru ca nu si’a dat seama de ce atinge, reparatorul a considerat sa inalte putin (1,1m) domul, prin adaugarea saibei sub inelul agatatorii. Calcul corect, dar metoda a tratat efectul si nu cauza, nemaipunand la socoteala faptul ca a modificat designul original al stiloului.

Efectul major al instalarii saibei acolo a fost fortarea filetului din capac, pentru ca stiloul era liber sa urce mai sus in capac decat in mod normal. La randul sau, acest lucru a dus la deformarea (largirea) capacului si a filetului din interior, si asta a facut ca stiloul sa piarda in timp contactul cu filetul interior. Acum, capacul nu se mai infileteaza pe stilou, trebuie schimbat. Fiind din ebonite, deformarea a fost una mecanica, in timp, si nu se mai poate reveni pe diametrul initial. Este adevarat ca in anumite cazuri, ebonite poate fi readusa la forma (relativ) initial, eu o fac la Stilouri. Blog uneori, insa nu merge oricand si la orice. Acum de exemplu nu va merge, trebuie schimbat capacul.