Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Stiloul asta este un exemplu interesant despre cum sa NU ai grija de un Pelikan (sau de orice). Si mai este si un exemplu despre cum stilourile Pelikan si’au capatat faima de obiecte extrem de rezistente.

Corpul stiloului a fost abuzat. Nu rau tare, insa destul pentru a semana cu ceva ce ai tinut in buzunarul cu chei (sau suruburi). Rasina acrilica s’a zgariat in adancime, si luciul acela specific rasinii de la Pelikan s’a dus. Inelele de la piston sunt zgariate destul de rau. Si ce e mai daunator pentru stilou: cerneala a lasat depuneri pe filet, si aceste depuneri aproape ca polimerizat cu rasina. Probabil ca e cerneala de vina, timpul cat a stat pe filet, plus faptul ca a aderat acolo unde a gasit loc, si anume unde era zgariat luciul rasinii.

Acelasi lucru s’a intimplat si cu capacul; zgarieturile au matuit atat rasina cat si placa de aur de pe accesorii. Acestea sunt rezolvabile, insa cu pretul indepartarii unui strat important de placa de aur, si cu matuirea in unele locuri a rasinii.

Cerneala a afectat destul de grav feedul; din plastic mai dur, acesta nu are o suprafata lucioasa peste tot. Suprafetele rugoase au retinut (cu un trist succes) cerneala.Acolo unde e marcat feedul, sunt depunerile care au polimerizat pe plastic. De exemplu, feedul asta este infundat; flowul de cerneala este atat de sarac incat penita practic zgarie hartia, si lasa doar niste linii anemice si intrerupte.

Proprietarul stiloului spune ca a folosit doar Iroshizuku, si il cred. Numai ca nu inteleg de ce a devenit acida. Pentru ca a devenit, si a atacat orice suprafata care nu era lucioasa sau protejata.

De exemplu la penita: acolo unde iesea din bucsa, metalul a fost corodat rau, dincolo de stratul de rhodiu. Marcate cu rosu sunt santurile sapate in metalul penitei, santuri care au fost acoperite cu oxid roz, provenit de la nuanta de cerneala folosita. Inauntrul breatherului, zona cu contact permanent pe cerneala, se vede cel mai bine. Cu verde,a subliniat zonele expuse mai putin cernelei, de aceea santurile sunt mai curate.

Bucsa asta seamana cu reclama la Calgon…

Bineinteles ca pot fi rezolvate toate astea, insa manopera, materialele si efectul final al lucrarilor pe materiale sunt ceva ce proprietarul va trebui sa adauge la costul initial al stiloului.

Penita si feedul au fost curatate foarte bine in ultrasonic, si flowul ajustat corespunzator unui scris corect si cat mai aproape de functionarea asa cum ar trebui sa fie. Restu stiloului va sta la coada pana ajunge pe bancul de lucru.