Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Stephens (sau mai degraba Stephen’s), model 106, fabricat in Anglia in 1935. Ebonita si celuloid, incarcare prin buton / sac interior.

Butonul de ebonita se desurubeaza, insa nu se scoate; desurubarea activeaza butonul interior si se apasa pe tot ansamblul. Lamela interioara functioneaza exact ca la un stilou cu umplere cu buton, mecanismul fiind acelasi.

Penita este una marcata Stephens, 14kt, cu indicativul 106, specific modelului acesta de stilou (106). aici in varianta stub. O penita zvelta si lunga, armonioasa, cu un flex excelent. Flowul este superb, mai spre umed, insa controlul este extraordinar de bine facut.

In jurul anilor 1930, una din cele mai mari firme de cerneluri si tocuri de scris in Anglia, Stephen’s, inca nu producea stilouri, in ciuda faptului ca anii 30 au marcat un adevarat boom de productie, inventie, dezvoltare si vanzare a stilourilor si a sistemelor de incarcare, materialelor, penitelor, designului, etc.

Stephen’s decide sa inceapa productia de stilouri, si foloseste ocazia aparitiei pe piata a unui prototip de buton fix pentru modelul lor de start. Pentru asta au conceput o colaborare stransa cu Lang si Summit, doua firme care nu mai a nevoie de nici o prezentare, cred eu. Puteti vedea aici modelele de stilouri la care Lang a colaborat cu Summit, pentru fabricarea de diverse branduri si modele de stilouri in anii 30-40. De ex, Lang este cel care a manufacturat celebrele stilouri Conway Stewart si Eversharp (variantele englezesti).

Este un stilou unic in felul lui: este pentru prima data cand capacul fals de mascare a butonului nu se mai desface complet de pe corp. Desi inca din 1928 era un patent pentru un capac fals care sa nu se desprinda de pe cor, Stephen’s a pus in fabricatie acest patent si l’a popularizat in stilourile lor de inceput. A prins urias, in principal pentru ca se evita pierderea capacelului, asta find un din complainturile la adresa stilourilor cucaac detasabil, cum ar fi Parker Vacumatic, 51 si altele.

In 1935 au scos 3 modele: no. 56, 76 si 106. Modelele erau numite astfel dupa costul in silingi – 56 de exemplu era 5 silingi si 6 pence. Modelul 106 era cel mai scump si mai ornat; 56 era simplu, 76 avea doar o bandou de nichel, 106 avea penita de 14kt, accesorii placate cu 14kt s 3 inele placate. Diverse culori: rosu, negru, burgundy, mozaic, albastru si auriu, rosu si negru, verde-jad, etc.

Au mai urmat 2 sau 3 modele, iar in 1941 fabrica din Liverpool a firmei Lang a fost facuta praf de bombardamentele Luftwaffe. Sectia de stilouri a fost complet distrusa, odata cu toate piesele de stoc, stilouri aflate in reparatie, planuri, schite, registrele de productie, masini. Tot. Stilourile Stephens nu au mai fost niciodata fabricate dupa 1941…


Stiloul este extraordinar de bine pastrat, fara absolut nici o fisura, lipsa material, sau alte defecte. Scrie perfect si se comporta la fel.