FAQ

Primesc zilnic mesaje in care oamenii ma intreaba daca stiloul lor (vintage sau modern) poate fi reparat sau reconditionat, daca penita poate fi reparata / inlocuita / customizata, sau intrebari de genul “veti putea pune stiloul in starea lui originala? “ sau “cat valoreaza stiloul pe care il am in familie ? “, si tot asa. Oamenii doresc sa stie lucrurile acestea, inainte de a incredinta un stilou (valoros sau nu) in mainile cuiva despre care nu stiu mare lucru. Intotdeauna incerc sa raspund cat pot mai bine si mai clar, iar cele de mai jos sunt o incercare de a raspunde in mod generic la intrebari generice la randul lor:


Stiloul meu vintage poate fi reparat / reconditionat?

Da, in majoritatea cazurilor. Mecanismul de incarcare poate fi reparat, sa puteti umple stiloul; multe parti si subansamble rupte sau lipsa pot fi inlocuite. Parti metalice pot fi lipite sau replicate. Totusi, sunt cazuri in care reparatia poate depasi valoarea stiloului; in aceste cazuri, va spun inainte de a incepe reparatia, si este decizia dvs daca anulati reparatia sau mentineti comanda.

Puteti inlocui penita la modelul meu de stilou?

Da, in aproape toate cazurile, exista posibilitatea sa inlocuiesc penita de la stiloul dvs cu una identica. Totusi, in unele cazuri, inlocuirea penitei cu una originala nu este posibil sau costa foarte mult (poate depasi costul stiloului), dintr’un numar de motive (stilou iesit din fabricatie de mult timp, exemplare rare, penita model rar, stilouri home-made cu penita model unic, etc).

Uneori, clientul poate percepe un defect reparabil cu un defect iremediabil al penitei: pozitia pe carbune, pozitia in sectiune, tipul de cerneala, pozitia penitei in timpul scrisului, carbune incorect pentru tipul de penita, incalecarea sau departarea insesizabila a picioruselor penitei, sau o imperfectiune a iridiumului din varf (zgariat, lovit, neajustat, prea lucios, etc). Aceste defecte nu pot fi sesizate decat daca am stiloul in fata, si in majoritatea cazurilor, nu implica schimbarea penitei.

In toate cazurile cand primesc o cerere de inlocuire penita (sau alta piesa), solicit fotografii clare si macro, inainte de a’mi fi trimis stiloul la atelier. Fac asta pentru ca este necesar sa verific disponibilitatea piesei respective in stocul meu, sau in lipsa, pe piata de specialitate. Nu vreau ca omul sa plateasca posta pana la mine si inapoi, doar pentru a’i spune ca nu pot face ceva.

De obicei, cand solicit ca stiloul sa imi fie trimis, sunt convins ca reparatia poate fi facuta cu succes. Daca totusi la primire, realizez ca pe langa cele constatate din fotografii stiloul mai are si alte probleme care ma impiedica sa il repar in conditiile initial stabilite cu posesorul, le comunic clientilor si este decizia lor daca infirma sau confirma comanda.

Penita mea scrie de parca are frana de mana trasa, dar nu zgarie totusi

Ca fapt divers, va pot spune ca uneori penita refuza sa se comporte bine pe hartie pur si simplu pentru ca tipul de cerneala folosit este unul uscat. Lubricantul folosit de obicei in reteta cernelurilor pote fi in cantitati mai mici la unele branduri de cerneala. Cerneala Pelikan este cunoscuta ca fiind mai uscata, nelubricand ca lumea penita; daca penita mai are si o imperfectiune pe iridium, normal ca pe hartie se va comporta ca o penita „cu frana trasa”. Daca sesizati acest aspect, incercati sa folositi cerneala Parker Quink Blue, eu asta folosesc in toate tipurile de stilouri personale. Lubricantul este in cantitate normala si lasa o linie perfecta de fiecare data.

Sub nici o forma sau motiv NU folositi in stilourile dvs cerneala home-made, sau din branduri anonime sau necunoscute!!! Acestea au o reteta neverificata, nu sunt supuse controlului calitatii in mod corespunzator, si nu ofera garantia ca stiloul dvs va putea suporta ingredientele din respectiva cerneala.

Am vazut in comert, prin unele librarii, cerneala made in China, Cehia, Polonia, etc. Nu va recomand sub nici o forma sa o folositi. Daca ati investiti intr’un stilou bun, nu va costa decat o fractiune din acest cost sa cumparati o sticla de cerneala a unui producator cunoscut (Parker, Waterman, Pelikan, Sheaffer, etc). Stiloul dvs o merita si e pacat sa ruinati un stilou pentru ca ati vrut sa faceti o economie de cativa banuti.

Penita a fost deteriorata / rupta / stiloul nu mai scrie / zgarie rau. Se poate repara? Va mai scrie normal stiloul?

Da, aproape orice penita poate fi reparata, reconditionata sau customizata, daca nu e total compromisa; carbunele poate fi inlocuit cu unul la fel sau similar, canalele de cerneala pot fi largite, ingustate sau curatate, penita poate modificata sa nu zgarie, sa aiba un mod de scriere mai umed sau mai uscat, se poate modifica linia cu care scrie penita (prin reslefuirea varfului de iridium). Totusi, aceasta din urma operatiune este limitata de mai multi factori, cum ar fi de cantitatea de iridium existent sau/si de linia originala a penitei.

Cat valoreaza stiloul meu vintage?

Daca imi trimiteti cateva fotografii ale stiloului, pot stabili (in general) producatorul, modelul, anii aproximativi de productie).; estimarea indirecta se fce pe baza celor de mai sus. Serviciul este gratuit pentru 1 stilou, si va da o idee generala despre valoare.

Daca doriti o certificare scrisa de autenticitate si valoare estimata a stiloului, va trebui sa il am in fata pentru a face o evaluare directa. Acest serviciu nu este gratuit, dar este cel mai cautat dntre aceste doua tipuri de evaluare.

De multe ori ofer evaluare gratuita pentru stilourile pe care le repar. Vizitati pagina de evaluare aici, pentru mai multe detalii despre acest serviciu al Stilouri.blog.

Cum imi dau seama daca stiloul meu este din aur solid?

Multe stilouri au penite din aur solid, indicat de marcajul de pe penita (de obicei 14 kt). Totusi, alte parti metalice ale stiloului (capace, agatatori, benzi capac sau corp, etc) sunt facute din aur placate, nu solid. Placajul de aur este efectuat electrolitic pe bronz sau alama de obicei, si este marcat corespunzator pe partile respective (de obicei pe banda capacului), in format zecimal sau fractie, indicand aliajul, cantitatea de aur per aliaj si grosimea stratului depus (in microni).

Stllouri.blog poate placa sau replaca penite si accesorii ale stiloului. Pentru conditii si cost, contactati’ma.

Ce fel de cerneala pot folosi in stiloul meu vintage?

Exista o multitudine de cerneluri de stilou pe piata moderna. Mai toate pot fi folosite fara probleme in stilouri, vintage si moderne. Pentru inceput, daca doriti, puteti incerca sa folositi cerneala produsa de manufacturierul stiloului dvs: Pelikan pentru Pelikan, Waterman pentru Waterman, Parker pentru Parker. Totusi, sunt cerneluri care nu sunt recomandate in orice fel de stilou, cum ar fi Noodlers, India Ink, Old World, Walnut Ink, McCaffreys, Kuretaki Sume, Blotts si altele. Acestea sunt bazate pe oxizi de fier, si au in compozitie substante chimice acide, care pot distruge in timp penita si sistemul de incarcare. Dar aceste cerneluri nu sunt disponibile in Romania, si nici foarte raspandite in magazinele online. Daca aveti indoiala cu privire la o cerneala, ma puteti contacta aici.

Folositi in permanenta cerneala proaspata, nu din calimari care au cerneala veche sau expirata (da, cerneala expira ca orice alt compus), si nu combinati culori sau tipuri diferite de cerneala. Nu folositi tus sau cerneala de proiectare in stilou; il va infunda si strica sistemul de incarcare.

Pot scoate penita din stilou pentru curatare? Pot demonta sistemul de incarcare pentru curatare?

Sigur ca puteti, in multe cazuri. DAR nu va recomand sa o faceti; penita este asezata in sectiune si pe carbune intr’o anumita pozitie, calculate a fi optima de producator. Extragerea penitei din sectiune se face intr’un anumit fel, cu un dispozitiv special. Daca scoateti penita, riscati sa incalecati piciorusele, sau/si sa le deformati si nu va mai scrie cum scria, sau deloc. Fara experienta, nu veti mai putea pune la loc penita exact asa cum a fost initial. Asta va face ca stiloul dvs sa nu mai performeze normal, plus ca valoarea stiloului va scadea, daca stiloul era de valoare sau in garantie.

In ce priveste desfacerea sau modificarea sistemului de incarcare la un stilou vintage, acesta poate fi avariat sau distrus de o manevrare necorespunzatoare a cuiva fara experienta. In mod normal, demontarea acestuia se face cu un anumit set de scule speciale, intr’o anumita ordine, respectand un anumit procedeu in trepte de lucru.Reversarea manevrei este si mai complicata, in foarte multe din modelele de stilou vintage.

Defectarea prin scoatere neprofesionala a pistonului, de ex, la un stilou Pelikan M400 Süveran, va poate scoate din buzunar peste 100 de euro.

Stiloul meu nu mai scrie, sau scrie intrerupt, desi are cerneala.

De multe ori, penita sau capilarele se  infunda cu cerneala uscata, care se depune pe interiorul penitei sau in canalele de alimentare a acesteia. Consistenta acestor depuneri poate fi de la granular (praf si resturi sau fibre din hartie), pana la un fel de pasta uscata sau pietrificata.

Scoateti cerneala (daca este) din rezervor, indiferent de natura sistemului de incarcare (levier, buton, piston, tip seringa, pompa aerometrica). Daca stiloul este cu cartus, scoateti cartusul din sectiunea penitei. Nu incercati sa scoateti nimic de pe unde e instalat ceva (penita, carbune, etc).

Umpleti stiloul cu apa calduta (ambient) si puneti stiloul cu penita in jos intr’un vas cu apa la temperatura camerei, si lasati’l acolo peste noapte. Dimineata, scoateti si goliti rezervorul, umpland si golind rezervorul de cateva ori consecutiv, pana curge apa curata din varful penitei. Asezati’l cu varful infasurat intr’un servetel cu penita in jos, in pozitie verticala (puteti folosi un pahar gol). Lasati’l in aceasta pozitie o ora.

Alimentati cu cerneala si incercati stiloul daca scrie. Daca nu scrie, repetati si tineti stiloul mai mult timp in apa; incarcati apoi cu un alt tip de cerneala. Daca tot nu scrie, scrieti’mi pentru asistenta. Voi incerca sa va ajut.

NU incercati sa bagati ace sau lame de barbierit in fanta penitei, sau sa scoateti penita. Nu folositi chimicale in apa din pahar, si nici nu scuturati stiloul puternic.

Stiloul meu are portiuni decolorate; se pot recolora?

Daca stiloul este din cauciuc dur negru sau casein neagra, se poate recolora in negru mat sau lucios, in majoritatea cazurilor. Daca stiloul este din plastic sau celluloid, decolorarea se datoreaza imbatranirii chimice a materialului, si nu se poate face mare lucru.

Uneori, se poate confunda mazga sau murdaria pietrificata pe stilou cu decolorarea, in acest caz se poate curate si stiloul isi va recapata culoarea originala.


Nu uitati: daca aveti intrebari similare cu cele de mai sus, sau de alta natura cu privire la stilouri vintage sau legate de folosirea si intretinerea acestora, nu ezitati sa ma contactati aici. Un sfat este oricand disponibil pentru dvs, gratuit.

Mult noroc si scrieri placute!